Remote Control Ritueel – Bij elk gewenst moment

  • Views 4622

Soundtrack van het ritueel

Geschreven instructie
Het Remote Control ritueel is bedoeld zodat je met een simpele beweging je kan controleren of je nog op het goede pad bent qua de persoon die je, qua gedrag in ieder geval, wilt zijn. De waan van de dag neemt vaak onze aandacht hiervoor over, en ontneemt ons van de kans te herrineren of we, in ons gedrag van de deze dag, al de persoon zijn geweest die dag, die we willen zijn als mens. Gun het jezelf om de schipper over je innerlijk kompas te worden en en ruimte te geven voor het controleren of je nog op je eigen route zit.

Om het gedrag te vertonen dat je dagelijks wilt zijn, kan je namelijk een “pact” sluiten met jezelf. Dit betekent dat je voor jezelf bepaald welke “manier van zijn” of in het engels “state of being”, belangrijk voor je zijn, en welke je dagelijks wilt uitvoeren. Misschien wil je bijvoorbeeld wel elke dag een keer schaterlachen. Of misschien wil je elke dag een moment van reflectie hebben. Misschien dat je je lichaam elke dag wilt voelen, omdat je zoveel in je hoofd zit. Misschien wil je elke dag iets liefs gedaan….. of gezegd hebben. Misschien wil je minstens 1 keer per dag, de volle aandacht voor een individu kunnen hebben. Deze wensen hebben samenvattingswoorden, die voor jou iets betekenen, en voor een ander wellicht wat anders. Misschien heb je ook wel 100 wensen, maar in dit geval gaat het om een pact met jezelf: iets waaraan je je commiteert (omdat het is, als de persoon die je wilt zijn). Daarom maak je een behapbaar aantal afspraken: vier in totaal. Een pact met jezelf, wil je altijd nakomen, want door dit dagelijks te doen, ben je al de persoon die je wilt zijn, of gun je jezelf de groei naar het gedrag dat je eigenlijk dagelijks wilt geven aan de wereld.

Hoe werkt het:

De linkerhand staat symbool voor je wensen, jouw gewenste “manieren van zijn”, een voor je wijsvinger, je middelvinger, je ringvinger en je pink. De rechterhand staat symbool voor het gedrag dat dit ondersteund. Als een todo lijstje. Elke “manier van zijn” vat je zo samen met 1 letter, voor elke vinger 1 wens. Daarmee vormen je knokkels een woord, of letter combinatie. Dit helpt je op een praktisch niveau, om het te onthouden.  

Voorbereiding

bepaal voor jezelf welk gedrag je die maand wilt uitstralen, wat wil je dagelijks laten zien aan de wereld? Dit betekent een woord, en een uitleg, en een letter die je eraan helpt herrineren. Bijvoorbeeld: samenvattingswoord: “Humoristisch”, uitleg: “Ik laat elke dag een persoon lachen”, en de letter is de H, en je check of je dit gedaan hebt als de knokkels van je wijsvinger elkaar raken.

Stap 1

Haal diep adem. Het is het beste je een beetje af te zonderen van gesprekken en impulsen, jouw aandacht is nu even voor jezelf.

Stap 2

Bal je vuisten en beweeg ze naar elkaar.

Stap 3

Boks nu de knokkels van je wijsvingers tegen elkaar. Terwijl je dit doet kan je nagaan: De wijsvinger staat voor de H, wat staat voor humor, wat staat voor “elke dag iemand aan het lachen maken”. Het nagaan bestaat uit: heb ik het al gedaan vandaag, of moet ik nog iemand aan het lachen maken, en daarmee de H van Humor in je dag te hebben, voordat de dag voorbij is?

Stap 4

Ga nu alle knokkels langs, bij elke knokkel een nieuwe “manier van zijn”. Als je hiermee klaar bent weet je: welke acties je nog gaat doen vandaag, om de persoon te zijn, die je wilt zijn.

Stap 5

Klaar? Geef je zelf een duim omhoog ‘thumbs up’. Je ik uit het verleden, en je ik uit de toekomst geven die aan je, in het nu. Je bent op de koers van jezelf“