Replenish Ritueel – Bij het eten

  • Views 4613

Het replenish ritueel is bedoeld zodat je wekelijks (of dagelijks!) wordt geholpen om bewuster stil te staat bij een maaltijd. Voedsel is iets waar we elke dag mee bezig zijn, bewust maar vaak ook onbewust, en dus is het fijn om af en toe een moment te nemen om extra bewust bezig te zijn met wat je in je lichaam stopt en hoe je dat doet.

 Stap 1

Ga rustig gaan zitten, en accepteer dat je even met je volledige aandacht bij je voedsel mag zijn, in plaats van bij gesprekken, of bij bliepjes uit je telefoon, een film of serie.

 Stap 2

 Zet de muziek aan en ga er goed voor zitten.

 Stap 3

Terwijl de muziek speelt begin je Mindfull aan het eten, gebruik je zintuigen, kijk naar het eten dat op je bord voor je ligt; wat zie je? Ruik er dan aan, hoe ruikt het? Pak een hapje van iets, eventueel met bestek, en voel de structuur met je lippen, hoe voelt je eten aan? Proef dat uiteindelijk die eerste hap, kauw langzaam en veel, laat alle smaken van deze eerste hap eten een mengelmoes worden in je mond, observeer het en geniet!

 Stap 4

Eet nu rustig en met aandacht de rest van je maaltijd, tijdens het kauwen, kun even stilstaan bij waar je bordje eten nu vandaan komt, wie het bereid heeft of hoe je het zelf bereid hebt. Je mag dit ook even googlen natuurlijk, dan weet je meteen ook echt meer over wat je gegeten hebt, maar wel pas nadat je bord leeg is weer achter je laptop kruipen he ;-)”