React Ritueel – Bij het afsluiten

  • Views 5632

Het Re-act ritueel is een ritueel om iets bewust af te sluiten, je bewust terug te trekken uit een situatie, omgeving of periode in je leven. Dit kan zowel een positieve als een negatieve ervaring/periode zijn. Bijvoorbeeld het afsluiten van een opleiding, het verhuizen van de plek waar je zo lang met veel plezier gewoond hebt, het verbreken van een (moeilijke) relatie, het stoppen met een slechte gewoonte, of een baan opzeggen…

Er zijn dus 2 manieren waarop je dit ritueel kunt uitvoeren, één voor het afsluiten van een positieve ervaring/periode in je leven en één voor het afsluiten/achter je laten van iets negatiefs.

Stap1

Pak een vel papier en schrijf de situatie of periode op die je af wilt sluiten.

Neem hiervoor zoveel tijd als je nodig hebt, schrijf het als een brief aan jezelf, waarin je jezelf kunt bedanken voor de ervaring, of je die nou als positief of negatief hebt ervaren. Blijkbaar was het goed voor jou zoals het was tot nu toe.

 Stap2

Neem een papier, hou dit vast en verbind je met wat je wilt gaan afsluiten, voel wat voor gevoel dit in je oproept, is het een mooie herinnering of juist een naar/verdrietig/vervelend gevoel? Accepteer wat je voelt hierover, en laat het gevoel even zijn, ga er niet gelijk weer van weg.

Als het een naar gevoel is, kijk ernaar, neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag (self talk) “Dit was vervelend, ik voel met hier zo over. Ik heb daarom ook geleerd dat…..en dit maakt mij sterker”.

Als het een prettig gevoel is, koester het, geniet er nog even helemaal van.

Als je het nog niet weet, of het is een beetje van allebei (melancholie), laat dat er ook zijn.

Stap3

Nu ga je het papier, en daarmee de ervaring/periode uit je leven fysiek loslaten.

Als het een nare ervaring/periode was sta je nog één keer geven stil bij wat je gaat afsluiten, daarna frommel je het papier op, of je verscheurd het en gooit het in de prullenbak.

Als het om een fijne ervaring/periode gaat stop je het papier in een envelop, loop je naar buiten, naar de dichtstbijzijnde brievenbus en gooit jouw blanco envelop daarin.

Upload it to the sky (stop brief in brievenbus) of download it to trashbin (verkrummel en gooi weg) en sluit het daarmee af”