Reinterpret Ritueel – Bij het voelen van angst

  • Views 5236

Het re-interpret ritueel stelt je in staat om jezelf aan de hand te nemen, in situaties die spannend of eng aanvoelen. Dan voelt het soms alsof we moeten “vechten of vluchten”, maar er is ook een andere manier om hiermee om te gaan. Door dit ritueel erken je de spanning die je voelt bij het denken aan iets wat je eng, buiten je comfortzone vindt, en nodigt je uit om dit te observeren, van een afstand van je gevoel, om jezelf hier vervolgens doorheen te slepen.

Bij angst, verdwijnen onze emoties in bepaald rolgedrag, wat “het innerlijk kind” genoemd wordt. Dit is het deel van jezelf dat angst voelt. Bij het overstijgen van je angst, wordt je gestuurd door rolgedrag wat “je innerlijke verantwoordelijke” genoemd wordt. Het is ok, dat je innerlijke kind sommige dingen spannend vind,of eng, of soms niet durft. Dit heeft iedereen, elke dag, en dat is ok. En dit hoeft geen probleem te zijn zolang je je innerlijke verantwoordelijke kan aanroepen, die je daardoor heen kan slepen, door de situatie op een andere manier te interpreteren als iets wat ook juist weer leuk is om WEL te doen…

Hoe werkt het ritueel?

Stap 1

Ga rechtop staan, en denk bij elke in ademing aan de spannende situatie. Je moet wellicht een spreekbeurt geven voor een groep. Of je wil een mooie jongen of een mooi meisje aanspreken. Misschien wil je iemand eindelijk de waarheid vertellen, maar heb dat nog niet aangedurft. Denk aan datgene waarvan je voelt dat je het nog een beetje eng kan lijken.

Stap 2

Voel de emoties door je lichaam heen razen. Dit is je innerlijk kind die via de receptoren in je bloed, booschappen geeft aan je lichaam. Hou ze niet tegen, en blijf ademen.

Stap 3

Stel je voor dat je innerlijke verantwoordelijke, over je schouder meekijkt, bekijk de situatie vanuit die ogen.Zie, vanuit deze ogen, dat je jezelf aan het opladen bent om een stap te nemen. Visualiseer het probleem als recht voor je, als een scherm, waardoor je nog heen moet stappen. 

Stap 4

Visualiseer jezelf in de nabije toekomst, terwijl je een stap neemt. Bij elke keer dat je uitademt voel je dat je angst transformeert tot nieuwsgierigheid over hoe het echt zal gaan. Met elke uitademing transformeer je angst, in enthousiasme over dat je dit mag gaan beleven. Dat de wereld samenspant om deze ervaring aan jou te gunnen, om te groeien.

Stap 5

Zodra je voelt dat je je gevoelens getransformeerd hebt, van angst, naar vrolijke spanning, zet een stap met je linkerbeen naar voren. Je hebt je angst veranderd naar nieuwsgierigheid.”