driven nederland eya icon copy

Eya

 

kees schenk - Driven Nederland - EyaEya: Reïnvent your rituals

Beste lezer,

Deze brief gaat over een wens van mij, die heel diep in mij leeft. Om deze uit te leggen neem ik je mee naar de geschiedenis van mijn familie.

Mijn opa was kapitein en vervoerde vracht tussen verschillende eilanden van de Nederlandse Antillen. Hier ontmoette hij mijn oma, en werden ze stapelverliefd. Haar droom kwam uit en hij nam haar mee naar Nederland, waar zij behoorde tot de eerste generatie zwarte mensen die naar Nederland kwam. Toen mijn moeder hier geboren werd, heeft dit een enorm effect op haar gehad, zij en mijn oom kwamen bij mensen thuis die nog nooit een zwart persoon hadden gezien.

Zij werden daar anders op beoordeeld en regelmatig als minderwaardig behandeld.

Zelf heb ik altijd een enorme binding gevoeld met de slavernij en wat mijn verre voorouders is overkomen. Het trauma zit nog steeds diep bij veel zwarte mensen, ook in Nederland. En wat nog altijd doorleeft, zoveel generaties later. Vanuit hier komt mijn behoefte om meer gelijkwaardigheid en verbinding in onze samenleving te creëren tussen alle culturen.

Ik merk dat  jongeren verschillende culturen en etnische afkomsten nog steeds wel eens als negatief kunnen ervaren. Zowel bewust als onderbewust. En hier wil ik wat mee doen. Ik wil een community creëren die divers is en waarbij alle culturen zich welkom voelen. Ons land is wel tolerant, maar ik denk dat veel jonge mensen nog niet genoeg de positieve kant van verschillende culturen zien. Denk daarbij aan Syrië of verschillende Afrikaanse landen. Het is daarom naar mijn idee tijd om deze culturen en etnische groepen in een positiever daglicht te zetten. En we de mooie kanten van deze culturen ook gaan vieren. Denk hierbij aan dans, filosofie en de prachtige rituelen die deze culturen te bieden hebben om te groeien als persoon en te verbinden met elkaar.

Hiervoor wil ik vier avonden gaan organiseren waarin we ons gaan verbinden met tradities uit verschillende culturen. Dit wil ik project Eyá noemen, dit betekent ‘stam‘. Ik wil een ruimte bieden waarin iedereen zich thuis voelt, en elke cultuur welkom is. Dat het veiliger wordt voor mensen van verschillende etnische achtergronden van onze samenleving om betrokken raken bij groepen in Amsterdam. Om zo verbinding te creëren tussen jongeren onderling.

Zo wordt Eyá, en de avonden die wij organiseren, een afspiegeling van de maatschappij die wij graag willen zien en aan willen werken. Een maatschappij waarin iedereen welkom is en niemand wordt buitengesloten vanwege zijn kleur of achtergrond. Een maatschappij waarin verschillen in achtergronden juist positief gevierd kunnen worden met elkaar.

Eyá, en de evenementen die wij willen organiseren is de beste manier om jongeren anders na te laten denken over verschillende culturen. Om hun ogen te openen voor elkaar en zo te verbinden. Om verschillende groepen in Amsterdam bij elkaar te brengen.

Vier jaar geleden ben ik ook de groep Eigentijdse Jongeren gestart, om alle jonge mensen in Nederland met elkaar te verbinden. Hier is Driven uitgekomen, een samenwerking met Stichting Terra Futura, samen hebben we een groot bereik en een fantastisch team van verschillende achtergronden, waarmee we bijeenkomsten organiseren. Eigentijdse Jongeren telt inmiddels bijna 2500 jongeren. Ik weet hoe je de jongeren in Amsterdam moet bereiken. Maar om mijn droom te vervullen en het project Eyá op te starten heb ik geld nodig.

Veel jonge mensen hebben namelijk weinig geld, zo ook in onze community. Als we kijken naar wat project Eyá zou kosten zouden de meeste jongeren die het juist heel hard nodig hebben nu niet kunnen kunnen meedoen omdat ze dit financieel niet kunnen veroorloven.  En we willen juist dat deze avonden voor iedereen toegankelijk zijn. Hierdoor kunnen wij alle jongeren bieden wat ze verdienen. Hierdoor kunnen we zorgen voor verbinding met mensen van alle achtergronden.

Ik, Kees Schenk, wil graag dit project organiseren omdat ik een plek wil creëren waar jongeren van alle etnische achtergronden zich thuis gaan voelen in onze samenleving. Willen jullie mij helpen om mijn droom waar te maken? Delen jullie mijn wens voor meer verbinding tussen jongeren uit verschillende culturen in Amsterdam? Help ons dan om Eyá mogelijk te maken!

N.B. Op dit moment is Team Driven bezig met fondsen werven voor onze nieuwe projecten. Driven Eya zal alleen door kunnen gaan bij voldoende financiering.